Kasteelhoeve Wange kiest voor duurzaamheid
Duurzaamheid is bij Kasteelhoeve geen marketing term of ‘Greenwashing’. Wij zijn elke dag opnieuw op zoek naar manieren om het milieu, mens en dier minder te belasten. De erkenning die we krijgen voor onze duurzaamheidsinspanningen zijn een leuke beloning en sterken ons om nog beter te doen. Een beknopt overzicht:
De Kasteelhoeve is één van de eerste sites in Vlaanderen die in 2012 als meetinglocatie én logies het label ‘De Groene Sleutel’ heeft verworven. In 2015 en 2016 haalden we daarbij de hoogste score van alle 104 locaties in Vlaanderen. ‘De Groene Sleutel’ is een internationaal kwaliteitslabel (uitgereikt door ‘Toerisme Vlaanderen’) dat staat voor een doorgedreven duurzame verbouwing, inrichting en beheer.
Doordachte keuzes op vlak van ecologische technieken
-
Kasteelhoeve Wange zuivert al haar afvalwater met een gesloten biologisch zuiveringsstation. Het afvalwater wordt op een volledig natuurlijke manier gezuiverd, zonder toevoeging van chemische reinigingsmiddelen. De zuiveringsresultaten zijn performanter dan de wettelijke normen (Benorm) en het gezuiverde water loopt dan ook gewoon in de Kleine Gete.
Daarenboven poetsen en wassen we enkel met ecologische kuis- en wasproducten. -
Een natuurlijke vijver van 100.000 liter vangt het hemelwater op dat we recupereren voor de toiletten, het water voor de tuin en de paarden. Het water in deze vijver wordt gedeeltelijk gezuiverd door planten in de oever. Verdere zuivering gebeurt door een extra vijver van 10.000 liter, verbonden via een pompsysteem met de grote vijver. Deze 10.000 liter wordt gezuiverd door een veldje van Japanse irissen en kleisubstraat.
-
Een installatie op houtsnippers verwarmt de hele site CO2-neutraal en voorziet ze van warm water.
Voorlopig komen deze houtsnippers van een leverancier op 5 kilometer afstand. Op termijn staan we zelf in voor de productie van onze eigen brandstof. -
Bij de renovatie kozen we ervoor om doorgedreven te isoleren. Daarmee bereiken we een K-waarde van 29, een zeer hoge waarde voor een renovatie.
Voor de specialisten in isolatie: voor een woonoppervlakte van 700 m² (met hoge muren!) verbruiken we daardoor jaarlijks minder dan 60.000 kW/u energie voor verwarming! We hebben geen airconditioning geplaatst: de dikke geïsoleerde muren houden de ruimtes lekker koel in de zomer. -
Het gebruikte hout (dakstructuur, ramen, vloeren) heeft het FSC label (voor meer info zie www.fsc.be).
Het grootste deel van muren en dak is geïsoleerd met natuurlijke materialen (Gutex = houtwol en isofloc = oude papiersnippers). Zij schermen warmte en geluiden in zeer sterke mate af. De kamers onder het dak zijn daardoor erg stil en in de zomer koel, zonder airconditioning. -
Op het dak van de rijhal (200 m²) liggen 98 fotovoltaïsche zonnepanelen. In aanvang werd hier 100% van onze energiebehoefte mee gedekt. Door de hoge bezettingsgraad van de kasteelhoeve is dit nu slechts 50%. We onderzoeken nieuwe mogelijkheden op vlak van zonne-, water- en windenergie om opnieuw 100% te bereiken.
Productie en bereiding van voedsel
We proberen zo veel mogelijk zelf te produceren, te verwerken en afval te recycleren. Circulaire economie heet dat. Op de Kasteelhoeve zijn er bijen, runderen, appelbomen, een grote groententuin. Honing, rundsvlees zijn allemaal van onze ‘terroir’. Als we het zelf niet produceren, werken we uitsluitend samen met plaatselijke leveranciers en streekproducten, liefst bio. Alle leveranciers van dierlijke producten zijn gescreend op diervriendelijkheid. Een aantal leveranciers werken met sociale tewerkstelling. Bv. Samenland, Martenshoeve, Bolderhof, De Winning, De Boogerd. Alles wat we serveren is zo veel mogelijk zelf bereid, zelfs paté en rillette. We bieden ook standaard een uitgebreid aanbod aan veggiemaaltijden aan. De klant maakt hierin op voorhand de keuze.
Beheer van de hoeve en het domein
Alle producten die gebruikt worden, hebben een groen label: douchezeep, vloerzeep, wasproducten. Er worden geen giftige of milieubelastende producten gebruikt op het domein, onkruid wordt gemaaid, uitgetrokken of gebrand daar waar nodig. Het domein van 14 hectare is een toevluchtsoord voor de dieren. Je vindt hier bijvoorbeeld de 4 soorten uilen die in Vlaanderen voorkomen.
Partnerships
De kasteelhoeve kan dit alles uiteraard niet alleen. De duurzame missie wordt samen met anderen gerealiseerd. Wij kennen zelf niets van koeien of bijen of appelbomen. Anderen zorgen daarvoor, helpen ons of nemen de zorg over. De Kasteelhoeve gaat voor verbinding. De koeien van Hoeve In de Zon grazen op onze weiden, wij serveren het rundsvlees aan onze gasten. De appelbomen worden onderhouden en gesnoeid door De Boogerd, zij leveren ons het heerlijke sap. De bijen in de kasten onder de berken worden verzorgd door Michel Asperges en zijn collega, imker van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond. Wij serveren de heerlijke linde- en lentehoning bij de thee, het ontbijt, …