Historisch

Details over de hoeve vroeger

In de 13de eeuw is er al sprake van het ‘Chateau de Wanghe’. Op de resten en de fundamenten van het kasteel wordt in 1735 een grote Haspengouwse vierkantshoeve opgetrokken. Kasteelhoeve Wange: een versterkte hoeve aan de rivier, gebouwd rond een natuurlijke bron, die dient als toevluchtsoord voor de mensen en dieren. Gevels van 50 meter lang, waar hier en daar nog schietgaten te zien zijn.

De kasteelhoeve, inclusief het dorp Wange, is de ganse 17de eeuw in handen van de familie de Lieminghe. In de 18de eeuw erft de bekende Brusselse familie Arconati-Visconti, tevens eigenaars van het kasteel van Gaasbeek, het domein, die de vierkantshoeve als Heerlijkheid (buitenverblijf) gebruiken.

Op de hoeve doet men in de voorbij 300 jaar intensief aan landbouw. Paarden nemen daarbij steeds een prominente plaats in. In de eerste helft van vorige eeuw is er een stal met 12 grote trekpaarden en is er een paardenrenbaan aangelegd op de weiden (foto).

De inwoners van Wange zijn tot in de jaren ‘50 verbonden met de hoeve. Kleine boeren met een klein stukje grond mogen materiaal en paarden van de hoeve gebruiken in ruil voor werk op de hoeve (foto).

In de jaren ‘60 van de vorige eeuw koopt de familie Avermaete de hoeve en spitsen de activiteiten zich toe op akkerbouw en fruitteelt. De vrouw des huizes pioniert in 1994 met een Bed and Breakfast in de bijgebouwen (foto).

« Terug
Eliksemstraat 26 • B-3400 Wange (Landen) • Tel.: 016/78 84 42 • Fax: 016/78 22 62 • info@kasteelhoevewange.be